tirsdag, desember 20, 2011

Nabobakst ♥

En av mange fine ting med ei skikkelig god nabovenninne er å kunne bake til jul sammen. I fjor satte vi av en hel dag og gjorde unna så og si all julebaksten i en fei. Ikke alt gikk helt etter planen for da vi skulle koke smultringer gikk det ganske fort opp for oss at det var litt for mye hjortetakksalt i deigen... For å si det forsiktig var vi nær ved å måtte evakuere huset fordi lukten av hjortetakksaltet holdt på å ta knekken på oss. I år har det ikke blitt en hel dag til baking, men på lørdag kokte vi smultringer. Vi var skeptiske til om det kom til å gå bra denne gangen, og nabovenninna mi som mot alle odds fikk ansvaret for deigen i år også, var særdeles forsiktig med hjortetakksaltet. Heldigvis for oss har vi nå himmelske smultringer i fryserne våre, og vi kom oss gjennom kokinga uten å måtte rømme huset. *ler*


Siden smultringene ble så vellykket som de ble deler jeg oppskrifta her: 
    2 1/2 kopp kefir
    2 1/4 kopp sukker
    75 gram smør
    1 egg
    1/2 ts hjortetakksalt
    1 ts natron
    ca 600 gram hvetemel

    1 kg smult eller matfett til koking 
     
    Bland kefir, sukker og avkjølt smeltet smør. Bland inn egg, hjortetakksalt og natron. Tilsett hvetemel til passe deig. deigen skal være litt klissete når den settes inn i kjølseskap for å hvile, helst over natten. Vi var litt i tidsnød så vi satte deigen ut i frosten og ventet et par timer før vi satte i gang, og det gikk helt utmerket... Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker, eventuelt to glass i ulik størrelse som var det vi brukte. Kok kakene i smulten til de er passe brune og gjennomstekte. Vi lagde dobbel porsjon og derfor brukte vi 1,5 kilo smult. Jeg var usikker på om vi ble nødt til å bytte smult, men det holdt akkurat... Dobbel porsjon ble ca 140 smultringer i følge mine beregninger. Nabovenninna mi mente derimot at det måtte ha vært over 300 dersom vi skulle telle med alle de vi spiste underveis... *ler

    To gode smultringtips fra meg sånn helt på tampen:
    1. IKKE  overdriv hjortetakksaltet - vi brukte bare 1/2 ts selv om vi dobla deigen. I fjor brukte vi nærmere en boks og det ble katastrofe...
    2. Det er helt supert å være to når man koker smultringer. En som kjevler og stikker ut kakene, og en som står for kokinga. På denne måten er det hele tiden noen som har overoppsyn med smulten! Man bør selvfølgelig likevel ha lokk til kasserollen for hånden sånn i tilfelle!
    Dersom du prøver deg på smultringer - masse lykke til! Det er MYE enklere enn man tror!

    - forhåndspublisert innlegg - 

    8 kommentarer:

    Unknown sa...

    Flinkiser!! :)

    Annfrid sa...

    Mmmmmm, det så jo kjempe godt ut.

    Å så koselig å jobbe sammen:-)

    Klem fra Annfrid

    Bdicte sa...

    Det å bake med en venninne tror æ må gjøre til neste år altså! Så lurt og koselig:)

    Akkurat smultringer e æ ikke glad i. Mamma sa ifra da hun skulle bake smultringer så jeg kunne evakuere - smultlukten ble for mye for mæ, hehe! Men de på bildet så jo veldig gode ut da:))

    Lykke til med innspurten!
    God jul!!

    Klem Benedicte.

    Vibeke / Mammas Hus sa...

    Flinke! :D Du er jo skikkelig husmor du joh ;)

    Jeg holder meg til konfekt jeg. Miiiintsjokolade. ♥

    Drømmeskyen sa...

    Så koselig med en god nabovenninne man kan bake med♥
    Smultringene så veldig nammis ut. Skulle gjerne prøvd å lage selv, men tror det ville blitt fiasko. Hehe.

    Ha en fin kveld!

    Monica sa...

    Heihei :) Så flink dere har vært, smultringer er godt da men tror ikke jeg skal prøve meg på det riktig enda.. :P Men takk for tipsene :) Kos deg med julebaksten :)
    Klem

    Anonym sa...

    Ser kjempe godt ut!
    Så flinke dere er!
    Klem fra Igi

    Ønskedrømmen sa...

    Ser nydelige ut!!

    Ønsker dere ei rolig og fin jul, og håper at vi treffes igjen i 2012.

    klem