onsdag, november 21, 2012

Det lakker og lir ♥

Dagene går i rekordfart, og vi er allerede kommet til 21.november. Neste søndag er det første søndag i advent, så nå nærmer adventstida seg virkelig. Jeg har mye på programmet fra neste fredag og halvannen uke frem i tid, så for å komme i mål med alt som skal gjøres er juleforberedelsene i full gang. De aller fleste julegavene er klare, noen er faktisk allerede levert, julebaksten er i gang og rydding i kriker og kroker som vanligvis 'hoppes over' er også nesten fullført. *lykke*


I dag har mamma vært her og jeg har - tro det eller ei - lært henne å koke smultringer. Egentlig burde det vel vært motsatt, men, men... *ler* Smultringkoking er egentlig mye enklere enn man skulle tro, men det er en stor fordel å være to. En som kjevler og stikker ut ringene, og en som står for kokinga. På denne måten er det også hele tiden noen som har overoppsyn med smulten! Man bør selvfølgelig likevel ha lokk til kasserollen for hånden sånn i tilfelle!




Oppskrift på herlighetene,

2 1/2 kopp kefir
2 1/4 kopp sukker
75 gram smør
1 egg
1/2 ts hjortetakksalt 
(På dobbel porsjon bruker jeg likevel bare 1/2 ts hjortetakksalt)
1 ts natron
ca 600 gram hvetemel

1 kg smult eller matfett til koking 

Bland kefir, sukker og avkjølt smeltet smør. Bland inn egg, hjortetakksalt og natron. Tilsett hvetemel til passe deig. Deigen skal være litt klissete når den settes inn i kjølseskapet for å hvile, helst over natten. Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker, eventuelt kan man bruke to glass i ulik størrelse. Kok ringene i smulten til de er passe brune og gjennomstekte. Vi lagde dobbel porsjon og brukte 1,5 kilo smult - det holder akkurat til dobbel porsjon. Etter en time på kjøkkenet var resultatet 170 smultringer. *smile*

Skal du koke smultringer - lykke til - det er egentlig easy peasy lemon squesy!


9 kommentarer:

boNord sa...

Så flink du er. Smultringer er jo så godt.

Klem til deg, og ønske om en god natt. :)

Lise

Vibeke / Mammas Hus sa...

Mmmmmm!!!!

Vibeke / Mammas Hus sa...

Mmmmmm!!!!

Anonym sa...

Så flink du er å bake smultringer og artig at du lærer mor di og ikkje ho deg,hihi :)
Dagene går veldig fort nå og lurt å begynne å tenke framover til jul,gleder meg til å pynte og kose meg med baking og alt som høyrer med og så håpe eg på snø for det er så koselig,lyser opp:)
Fin torsdag til deg!
Klem fra Lillian

nr.15 sa...

Ei som har kontroll ja;)

Smultringer er veeeldig godt, men virker "skummelt" å lage..
Flink du er å lære mammen da:))

mamma i nord sa...

Ah smultringer er godt, og blant ungene en favoritt.

Her pleier jeg og mannen å gjøre det sammen.
Vet sannelig ikke om vi rekker i år, men skal nok prøve å få tid.

Ønsker dere en strålende helg.

Klem Tanja

♥ Helen sa...

Så flink du har vært. Smultringene så kjempegode ut.

Bondekjerringa sa...

Koselig blogg du har, Victoria! :) Skulle vel kommet i gang med baksten jeg også meeeeeen ;P
Ha en flott natt og en like flott søndag der oppi nord.
Klemmer fra ei som virkelig savner Nord-Norge :)

Fru Andersen sa...

De så gode ut, her blir det kanskje kjøpebakst i år..... får se om tiden strekker til;-)

Nydelig seng under her, elsker slike gamle senger!

Ha en fin dag viere!